Voeteninfo

VOETENINFO

Luister naar uw voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan.


De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Zweetvoeten

Zweet is een geurloze, heldere, waterige vloeistof met verschillende bestanddelen. Zweetklieren bevinden zich overal op het lichaam. Ze verzorgen de water- en temperatuurhuishouding in het lichaam. Zweetvoeten kunnen een indringende geur verspreiden met de daarbij vervelende bijkomstigheden. Wat is er aan te doen?

 

Een goede hygiëne door dagelijks uw voeten te wassen is erg belangrijk. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af, vooral tussen de tenen. Elke dag schone sokken(van wol of katoen) aan trekken en goed ventilerende schoenen die de voeten niet afsluiten zijn aan te bevelen. Zweet remmende poeders, crèmes of sprays kunnen er voor zorgen dat de zweetkliertjes wat samentrekken en daardoor minder transpiratievocht produceren.

Overmatig eelt

Eelt ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite wordt eelt gevormd als reactie van de huid. Als een soort van verdedigingsmechanisme ontstaat een natuurlijke verdikking van de huidlaag. Hier spreekt men van fysiologische eelt.


Eelt is enkel storend indien dit pathologische eelt is. Door verdikking van de eeltlaag wordt de papilaire huidlaag dichtgedrukt. De cellen missen dus de nodige voedingsstoffen en verhoornen sneller. Ze kunnen niet in dezelfde mate afschilferen. Deze eeltlaag kan met de lederhuid samengroeien. Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Deze eeltlaag kan de pedicure verwijderen totdat de opperhuid weer beweeglijk wordt.


Mogelijke oorzaken:



    O
naangepast of verkeerd schoeisel


Teen of voetafwijking

Druk van binnenuit: overgewicht, doorzakking voorvoet, hielspoor

Magere voeten

Aftakeling van het bloedvatensysteem

Dit is een verharde naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een kegeltje. Meestal ontstaat de likdoorn in het centrum van een eeltplek, als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk, en omdat daar de celgroei het grootst is. Deze eeltkern zal extra druk uitoefenen op de zenuwuiteinden en daardoor pijn veroorzaken.


Meest voorkomende plaatsen:

Op de hamer- of klauwteen

Onder de voet ter hoogte van de kopjes van de middenvoetsbeentjes

Buitenkant kleine teen

 

Mogelijke oorzaken:

Onaangepast of verkeerd schoeisel

Lichaamsgewicht

Door slecht functioneren van voet of tenen

Weerstand van de grond (dunne zolen)

Likdoorn

Ingroeiende teennagel

De nagel waarbij de scherpe rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van wat op een ingegroeide nagel lijkt. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt of zelfs een likdoorn vormen.

 

We spreken pas van een echt ingegroeide nagel als de nagelpunt in de huid dringt, waardoor een verwonding van het omliggende weefsel plaatsvindt. Dit veroorzaakt een ontsteking. Dit komt meestal voor aan de grote teennagels.

Blaren

Een blaar ontstaat door irritatie van diepere huidlagen en overvloedige afscheiding van waterig vocht. Hierbij komt de opperhuid los. Door slecht passende schoenen te dragen, gaan je voeten in je schoenen schuren. Deze voortdurende wrijving irriteert je huid en er ontstaat een blaar.

 

Blaren kunnen ook ontstaan door huidziekten zoals eczeem of wintervoeten.

Voetwratten

Een wrat is een virale infectie. Ze is besmettelijk. Vooral als je lichaam niet voldoende afweerstoffen bevat tegen dit virus. Deze virussen zijn talrijk aanwezig in vochtige milieus en dringen ook makkelijker in de vochtige huid, omdat dan de huidporiën open staan. Een wrat ziet er uit als een bloemkoolachtige verhoorning. Vooral de voetwrat gaat met sterke verhoorning gepaard.


Daarom wordt ze nogal eens met een likdoorn verward. Voetwratten kunnen erg pijnlijk zijn bij het lopen, omwille van het lichaamsgewicht.

Voetschimmel

Voetschimmel is meestal eerst zichtbaar door losse velletjes en kloofjes tussen de tenen. Dit brengt jeuk en een onaangename geur met zich mee. Het kan uitbreiden over de volledige voetzool en voet. Op de wat drogerige huid doet het zich vaan voor in de vorm van blaasjes, met vervelling als gevolg.


Voetschimmel is besmettelijk en kan worden opgedaan op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld zwembaden en douches van sportzalen. Het passen van schoenen met blote voeten en overmatige zweetvoeten is ook een risico. Kenelijk speelt een verminderde weerstand van de huid ook een rol. Dit kan het geval zijn tijdens of na een ziekteperioden. Ook zal overmatig gebruik van zeep de PH-waarde van de huid (de zuurtegraad) verstoren waardoor een verhoogd risico ontstaat voor de vorming van voetschimmel.

Kloven

Een kloof kan ontstaan door overdreven verweking of door een uitermate verdroging van de huid. Indien de huid dusdanig uitdroogt dat de elasticiteit verdwijnt, zal ze openbarsten. Zo ontstaan kloven vaak aan de hielen.

 

Het dragen van slippers met een harde zool die voortdurend tegen de hiel slaat, bevordert het ontstaan van kloven.

Schoenen

Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Koop uw schoenen daarom aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan altijd iets meer opgezwollen dan ‘s ochtends. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoenen en.....   Problemen aan uw voeten!


Let bij aanschaf ook op de breedte van de schoen! Dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is!

Heeft u nog meer vragen? Dan bent u altijd welkom om eens langs te komen in mijn praktijk.

 

 

En.... domme vragen bestaan niet!